Op zondag 8 maart bouwt de heemkring van Olmen de zopas gerenoveerde Pastorij van Olmen om tot een BJB en KLJ-museum. De tentoonstelling is het resultaat van een maandenlange speurtocht in de collecties van oud-leden van de Olmense jeugdbeweging. Wie zelf nog foto's heeft, mag die meebrengen naar de tentoonstelling om ze ter plaatse te laten inscannen.

De zoektocht naar de geschiedenis van de Olmense KLJ startte verleden jaar. Toen bracht een oud-leidster de oude KLJ-vlag en enkele verslagboeken naar de heemkring. Met verslagboeken alleen kan je geen geschiedenis schrijven. Het verleden van een jeugdbeweging is immers doorspekt met straffe verhalen, mooie herinneringen, folders, knipsels en sprekende foto's. Els Swinnen, lid van de heemkring en zelf oud-KLJ'ster, contacteerde haar oud-collega's en zo ging de bal aan het rollen. "Op enkele weken tijd hadden we meer dan 360 foto's en dia's binnen", zegt François Jennen van de Olmense heemkring. "een selectie van dit ingezamelde materiaal tonen we tijdens onze tentoonstelling."

Gezocht: Olmense BJB en KLJ foto's vanaf de jaren 1930
Omdat de tot nu ingezamelde foto's voornamelijk uit de jaren 1970-1990 komen, lanceert de heemkring een oproep. Wie nog foto's heeft, ook recente, mag die op 8 maart mee naar de tentoonstelling brengen. De heemkring scant ze ter plaatse in, noteert het bijhorende verhaal, bewaart de digitale kopie en geeft het origineel weer mee met de eigenaar.

KLJ Olmen: vreugde, vuur en vriendschap
Het verhaal van de Olmense KLJ begint in 1929. Toen richtte men onder de vleugels van de Boerinnenbond een BJB-groep (Boeren Jeugd Bond) op, een jeugdbeweging voor meisjes. Heel even was er ook een jongensgroep, maar die hield op toen de KAJ startte. In de beginjaren was de BJB heel katholiek. Er was veel aandacht voor godsdienst, maar ook toen al voor spel, sketches en liedjes. Later ontwikkelde de BJB zich in een moderne jeugdbeweging, de KLJ (Katholiek Landelijke Jeugd). De leden en leiding hadden er de tijd van hun leven, al bleef de Olmense groep niet gespaard van rampen. Zo brandde in 1969 de Parochiezaal af tijdens een BJB-activiteit en ook het nieuwe lokaal in de Polderstraat vatte vuur na een blikseminslag. Omdat de Olmense KLJ onvoldoende leiding en leden had, doofde de werking in 1995 uit.
De Olmense heemkring wil met hun project de herinneringen aan deze jeugdbeweging koesteren en bewaren.

Praktisch: Tentoonstelling en Inzameldag, zondag 8 maart, van 9u tot 18u, Pastorij Olmen (Pastorijstraat 1)